Simon Härenstam tycker att Moderaterna har ändrat sin politik radikalt. Foto: TT/SVT

M:s gruppledare på Gotland avgår

Uppdaterad
Publicerad

Simon Härenstam, Moderaternas gruppledare på Gotland, avgår i protest mot partiledningens besked om att samtala och förhandla med Sverigedemokraterna.

Moderaternas främste politiker på Gotland, Simon Härenstam, väljer att lämna sin roll som företrädare för partiet. Han har varit aktiv inom politiken i nio år och lämnar nu alla sina politiska uppdrag i protest.

– Jag gick med i ett parti för nästan tio år sedan som jag tyckte var ett nytänkande parti med dynamik och framförallt hade det en partiledning som hade en väldigt tydlig värdegrund. Det var den politiken som jag ville jobba för, det jag känner nu den senaste tiden är att vi utvecklas åt ett håll och driver en politik som jag inte längre kan stå för, säger Simon Härenstam (M).

Härenstam meddelade sitt beslut i ett pressmeddelande på torsdagen. Där skriver han att han inte vill ”företräda ett parti som vill bilda regering med stöd av SD” och att han aldrig kommer att ändra sig på den punkten. Han skriver också att ”Sverigedemokraterna är ett parti som har sina rötter i rasism och extremhöger”.

Vill kämpa för det öppna Sverige

– För mig är det helt orimligt att man i ena meningen kan säga att det är ett rasistiskt parti för att i nästa steg säga att man vill ha hjälp av dem för att bilda regering, det är inte ett statsmannamässigt och trovärdigt sätt att bilda en stabil och långsiktig regering för Sverige, och det är precis det som Sverige behöver, säger Simon Härenstam.

Han menar att det finns starka krafter i Moderaterna som under lång tid har velat se ett ökat närmande mot Sverigedemokraterna.

– Jag hade tanken och tron att partiledningen kunde hålla emot det och att man kunde fortsätta med en rakryggad ideologisk och värdegrundsbaserad inriktning på politiken. Jag är besviken på utvecklingen som har blivit, men jag är samtidigt inte jätteförvånad.

Sökt partiledningen

SVT Nyheter Öst har sökt partiledare Anna Kinberg Batra och partisekreterare Tomas Tobé som inte vill kommentera utan hänvisar till den gotländske riksdagsledamoten Jesper Skalberg Karlsson.

Jesper Skalberg Karlsson (M)

– Det har varit ett resonerade fram och tillbaka under en tid, men beslutet är Simons och då är det också han som får stå för det, säger Skalberg.

Simon Härenstam riktar hård kritik mot partiet, vad är er reaktion på det?

– Det är en bedömning han gör så det får stå för honom.

Varför uttalar sig inte Kinberg Batra eller Tobé utan hänvisar till dig?

– För att jag är förbundsordförande för Moderaterna på Gotland, Simon är medlem i mitt förbund och förtroendevald på Gotland, då antar jag att de gör den prioriteringen eller delegeringen eftersom jag är den som är nära, men ändå ansvarig för förbundets verksamhet.

TV: Se inslaget här

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer