M vill minska den psykiska ohälsan bland barn och unga Foto: Isabell Höjman / TT

M vill minska den psykiska ohälsan bland barn och unga

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill stärka och samla insatserna för att möta psykisk ohälsa bland de yngre i Linköpings kommun. De avser bland annat satsa 17 miljoner kronor på heltidsmentorer.

Enligt partiet så upplever allt fler unga stress och ångest som kan leda till psykisk ohälsa. Moderaterna presenterade idag åtskilliga punkter för att åtgärda detta i Linköpings kommun.

17 miljoner på heltidsmentorer

– Vi satsar därför 17 miljoner kronor på heltidsmentorer i samtliga Linköpings skolor, säger vice ordföranden i bildningsnämnden Jerry Broman (M).

Val 2018 – #dinröst

Tanken är att varje heltidsanställd mentor ska ta hand om 100 elever och vara ett vuxet stöd genom skolan för eleverna.

– Det kan vara värt ganska mycket att veta att det finns en vuxen som bryr sig, menar Jerry Broman (M).

Vill göra ungdomsmottagningen mer tillgänglig

Förutom heltidsmentorerna så vill partiet till exempel förbättra tillgängligheten till elevhälsan, på sikt överlåta ansvaret för elevhälsan till Region Östergötland, korta väntetiderna till barn- och ungdomspsykiatrin, och utveckla användningen av kognitiv beteendeterapi (KBT) via internet.

– Ångest tar inte ledigt för att det blir kväll. Vi måste göra ungdomsmottagningen mer tillgänglig så fler kan få hjälp i tid, säger Matilda Ekeblad, distriktsordförande för Moderata ungdomsförbundet (MUF) i Östergötland.

Förutom heltidsmentorerna är satsningarna inte ”pengasatta”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet