Foto: Motala kommun

Makabra upptäckten på slottet i Motala – det krympta huvudet är äkta

Uppdaterad
Publicerad

Någon gång på 1930-talet smugglades det krympta huvudet ut från Sydamerika till Sverige. Det hamnade i Motala musei- och hembygdsförenings ägo och på Charlottenborgs slott i Motala. Nu har det undersökts noggrant och konstaterats vara äkta.

Det var experter från Världskulturmuseet i Göteborg som tittade närmare på huvudet.

– De började med att konstatera att håret var äkta. Han har till och med haft löss, för det fanns gnetter kvar, säger Hannah Gruffman, kulturchef i Motala.

Huvudet, som sedan 30-talet har hängt för uppvisning på Charlottenborg visade sig vara äkta och från Shuarnationen, en ursprungsbefolkning i Ecuador.

– Vi tog ner honom när vi fick fullständigt klart för oss att det här är en mänsklig kvarleva.

Ansågs ha väldig kraft

Det krympta huvudet är från en krigare och ett rituellt föremål som ansågs ha en väldig kraft.

– Det var en ära att bära de här med sig, men också en ära att bli ett sådant här föremål. Det handlar om en världsbild om när man är hel som människa. Det var man i den sekund som man dödar eller blir dödad, förklarar Hannah Gruffman.

Foto: Motala kommun

Nu ska kommunen ta över samlingen där huvudet ingår och frågan är vad som ska hända med det.

– Det här är svårt. Inte helt enkelt. Det är en människa det här. Vi behöver prata om hur man visar sånt här. Det är väldigt tragiskt att se det, det är som att se ett litet barn, säger Hannah Gruffman.

Världskulturmuseet ska hjälpa till

Ett annat problem är att huvudet börjar bli gammalt och slitet.

– Vi har märkt att han har börjat bli förstörd. Vi behöver titta på hur man tar hand om honom ordentligt, säger Hannah Gruffman.

Den hjälpen kommer man att få hos experterna på Världskulturmuseet i Göteborg.

Shuarfolket inte intresserade

En tanke har varit att lämna tillbaka det till Shuarnationen i Ecuador

– Men de är inte intresserad av att ta tillbaka de här föremålen just nu. De har andra större frågor att ta hand om än de här spridda skallarna, säger Hannah Gruffman.

Charlottenborgs slott i Motala. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.