Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon visar Malin Ivarsson en del av maten som hon hittat i containrar utanför livsmedelsbutiker i Linköping. Foto: Tina Enström

Malin vill göra matsvinn olagligt

Uppdaterad
Publicerad

Klimataktivisten Malin Ivarsson har startat en ny aktivistgrupp i Linköping. Målet: Att göra matsvinn olagligt.

– Det är inte etiskt att slänga så mycket mat när det finns människor som inte har råd att äta, säger hon.

Malin Ivarsson öppnar sitt kylskåp och pekar. Livsmedel efter livsmedel är sådant som hon har hittat i containrar utanför stora livsmedelbutiker i Linköping.

– Jag blir helt knäckt när jag tänker på hur mycket som slängs. Saker som har odlats och djur som har dött. Och så slänger vi bara bort det. För att det finns stelbenta regler och hållbarhetsdatum. Fast det är mat som går att äta, säger hon.

Malmö och Frankrike är förebilden

En ny grupp har bildats i Linköping, en grupp som växer. De har pratat med ägare till kaféer, restauranger och matvarubutiker för att lära sig mer om matsvinn och vad man kan göra för att minska det.

Hållbarhetsdatum som innebär att butiker måste slänga mat efter ett visst datum är ett problem, anser Malin Ivarsson. Hon fick inspiration att driva frågan efter att en annan klimataktivist lyfte frågan i Malmö och bland annat lade ett medborgarförslag. Förebilden är Frankrike där det har blivit olagligt för livsmedelsbutiker att slänga mat.

”Kan kommunen förmedla överbliven mat?”

– Drömmen vore att det skulle bli olagligt här i Sverige också. En annan förhoppning är att kommunen ska inrätta en tjänst som kan hjälpa handlare och restauranger att ta hand om överbliven mat och se till att den kommer till människor som behöver den, som kanske inte har råd att köpa mat, säger Malin Ivarsson som även har varit i kontakt med Stadsmissionen.

Hon säger att det finns många ideella krafter som arbetar för att minska matsvinnet, men att det inte räcker.

– Det slängs väldigt mycket mat. Extremt mycket. Det har jag sett med egna ögon.

Malin är aktiv i rörelsen Extinction Rebellion, men de som engagerar sig i gruppen mot matsvinn har olika bakgrunder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.