Foto: Måns Båth

Mammans första ord till polisen efter gripandet

Uppdaterad
Publicerad
Under torsdagsförmiddagen hördes de poliser som var först på plats efter larmet om Esmeraldas död. Poliskvinnan som tog hand om mamman fick berätta om situationen och vad mamman sa.

Den kvinnliga polisen anlände till platsen efter att hennes kollega redan konstaterat att den lilla flickan var död. När hon själv kom fram visste hon inte mer om larmet än att det rörde sig om en fallolycka.

Men fyndet av den döda kroppen ändrade förutsättningarna och hon och hennes kollega fick istället vidta de åtgärder som gäller vid utredning av mord. Hennes uppgift blev att ta med mamman ut till polisbilen, separerad från pappan.

”Ledsen och upprörd”

Polisvittnet beskriver mammans första vittnesmål i bilen. Det ger delvis en annan bild än den som framkom när hon hördes i rätten i tisdags där hon hade vaga minnesbilder och uppgav att hon hade fått veta för sent att dottern var död.

”Hon är väldigt ledsen och upprörd och säger: ”hon ramlade och slog i huvudet för två dagar sen. Vi försökte återuppliva henne men ögonen rullade och hon blödde ur mun”, säger polisen på den tredje rättegångsdagen.

Polisen berättar också att hon lägger märket till lugnet hos det lilla barnet i mammans famn:

”Det lilla barnet var lugnt under hela tiden, även i bilen. Jättelugnt, vi satt ju där rätt länge och jag tänkte vilket snällt barn”.

I vittnesmålet framkommer också hur polisen har uppfattat föräldrarna vid ingripandet, de hade båda frånvarande blick och såg slitna ut.

Båda i badrummet

Under eftermiddagen spelades dessutom en rekonstruktionsvideo upp i rätten. I video sågs den mordmisstänkta mamman återge hur olyckan ska ha gått till. Enligt rekonstruktionen befann sig både mamman och pappan i badrummet.

Pappan tog hand om Esmeralda och mamman badade lillebrodern. Men i rekonstruktionsvideon hade mamman svårt att komma ihåg om hon befann sig i badrummet när den påstådda olyckan inträffade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Treåring död i Norrköping

Mer i ämnet