Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tittarnas reaktioner: ”Mammas gossar gör lumpen nuförtiden” Foto: SVT/Johan Nilsson/TT

”Mammas gossar gör lumpen nuförtiden”

Publicerad

Flera reaktioner efter SVT Nyheter Östs inslag om skadekostnader inom försvaret. Lumpen och värnplikt verkar vara en laddad fråga. Efter våra inslag har vi fått flera reaktioner.

SVT Nyheter Öst har tidigare berättat om att kostnaderna för personskador inom försvaret ökat de senaste åren. Inslagen resulterade i många mail och flertalet av dem handlade om att lumpen skulle vara tuffare förr och att fysiken skulle vara sämre på de värnpliktiga idag. 

”Det verkar vara mammas gossar som gör lumpen nuförtiden. Behöver plåster när det kommer lite blod. Armar som sugrör utan muskler, skriver en tittare i ett mail.

Hör mer reaktioner och synpunkter från tittare i klippet ovan.

Mer och tyngre utrustning idag

Men att de värnpliktiga skulle vara svagare idag är inget major Elena Fredriksson, basenhetschef Helikopterflottiljen i Linköping känner till. Hon tror snarare har de mer styrka idag, även kraven för befattningarna har höjts.

– Vi har lyft på väldigt mycket utrustning, både för skydd men också teknisk utrustning. Det här väger ganska mycket vilket innebär att man måste vara starkare och ha en högre uthållighet helt enkelt, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer