Foto: SVT

Före detta anställd: ”Man ägnar sig åt förvaring av barnen”

Uppdaterad
Publicerad

I brist på utbildade lärare och pedagoger så plockade friskolan Kunskapsljuset in folk som bara fanns i närheten för att fungera som lärare. Det kunde vara chaufförer och folk som jobbade i maten, säger en tidigare lärare på skolan.

– Det man ägnar sig åt är förvaring av barnen. Man hämtar barnen på morgonen med bussar, förvarar dem på skolan och ger dem lunch och sedan skjutsas de hem efter skolan, säger en som tidigare jobbade som lärare på Kunskapsljuset.

Läs mer: Friskola har fått miljoner i stöd – utan att kontrolleras

SVT GRANSKAR KUNSKAPSLJUSET I NORRKÖPING

Barnen får ingen hjälp

På den muslimska skolan Kunskapsljuset i Norrköping är huvudelen av dom 150 eleverna somaliska barn. Elever med många gånger svaga förutsättningar och föräldrar med låg utbildningsnivå. Därför får man ett så kallat strukturbidrag från kommunen för att stötta eleverna i undervisningen. Under sju år handlar det om hela 23 miljoner kronor.

För pengarna ska skolan till exempel kunna anställa specialpedagoger och utbildade lärare, men det har man inte lyckats med.

– Det är ett skriande behov. Det är barn som har så enormt speciella behov som behöver hjälp på olika plan, men som inte får det, säger en före detta lärare på Kunsskapsljuset.

En före detta anställd lärare berättar om bristen på behöriga lärare. Foto: SVT

Läs mer: M-politiker efter granskningen: Stäng skolan

Busschaufförer och matpersonal blev lärare

Andelen lärare med pedagogisk högskoleexamen har fullständigt rasat de senaste fem åren på Kunskapsljuset. Från 64% till 31%. Rikssnittet ligger på 82%.

– När jag jobbade på Kunskapsljuset så var vi två, kanske tre, behöriga lärare. Sedan plockade man ju in folk som liksom bara fanns i närheten. Man tog in busschaufförer, man tog in folk som jobbade i maten. Det här var ju lärare som inte hade någon lärarutbildning och deras svenska var ju verkligen inte sådan att de skulle klara av någon lärarutbildning ens en gång, säger en tidigare lärare på Kunskapsljuset.

– Det fick till konsekvens att undervisning och lektioner undergrävdes ännu mer, den blev ännu mindre värd. Det blev sämre hela tiden, menar en lärare som numera slutat på skolan.

TV: ”Kunskapsljuset vs Söderporten – två skilda världar”

Fakta i vår granskning

Kunskapsljuset har fått 23 miljoner kronor i extrastöd under sju år, enligt utbildningskontoret. Per elev är det är mest i Norrköpings kommun.

Extrastödet utgör 25 procent av Kunskapsljusets budget, enligt våra uträkningar. 

Andelen lärare med pedagogisk examen var 31 procent 2016. Rikssnittet är 82 procent. (källa: Skolverket)

När det gäller andelen högskoleutbildade lärare ligger Kunskapsljuset på 35:e plats från botten av nära 5000 grundskolor. (källa: Skolverket)

Fakta: Skolan Kunskapsljuset

Kunskapsljuset skola startade i Norrköping januari 1998. 

Skolan består av år F-6. 

Idag finns, enligt en representant för skolan, cirka 150 elever. Enligt hemsidan finns 127 elever på skolan och 40 barn på förskolan. 

Skolans huvudman är ”föreningen Al-Noor Al-Islamia”. 

Skolan har allmän inriktning med muslimsk profil. 

Källa: kunskapsljuset.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT GRANSKAR KUNSKAPSLJUSET I NORRKÖPING

Mer i ämnet