Mindre pinsamt att gå på skoltoa med musik

Publicerad

Att elever tycker att det är jobbigt att gå på toaletten i skolan är ett känt problem. Det har Vifolkaskolan i Mjölby tagit på stort allvar genom att installera musik på samtliga toaletter i sina nya lokaler.

De nya klassrummen, skåpen och läsbänkarna i fönstren imponerade på eleverna när de fick se sin nya skollokaler för första gången vid invigningen idag. Men det var ändå toaletterna som fick flest positiva utrop.

– Är det musik så kan man ju slappna av! Man hör inte så mycket av det som händer utanför, sa Edvin Holmefur i årskurs 4. 

– Ja det är ju en känslig situation att sitta på toaletten, det tror jag alla kan känna igen sig i. Toaletterna har varit en miljö som eleverna uttryckt som otrygg, berättade Eva-Lott Petersson, rektor på Vifolkaskolan.

Med ljudisolerade dörrar, säkrare lås som inte går att få upp från utsidan och musik ska det nu kännas tryggare att gå på toaletten.

Musiken ska inte bara dölja det man gör därinne, utan också hjälpa till att stänga ute störande ljud utanför.

– Ibland är det några som bankar på dörren, berättade William Pettersson i årskurs 3 som har tyckt att det ibland har varit jobbigt att gå på toaletten.

– Att det är musik på toaletterna är det bästa med de nya lokalerna, tyckte han.

Se och hör mer om elevermas reaktioner på de nya toaletterna i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mjölby

Mer i ämnet