Foto: SVT

”Man ska inte hamna i samma klassrum – hur svårt kan det vara?”

Uppdaterad
Publicerad

Det räcker inte att skydda eleverna fysiskt mot nya övergrepp. Man måste även skyddas känslomässigt, anser Paulina Bengtsson, verksamhetsansvarig på Novahuset i Linköping, som bland annat stöttar personer som har blivit utsatta för sexuella övergrepp.

Efter ett övergrepp kan man få posttraumatiska stressreaktioner under lång tid efteråt.

– Jag tror inte man förstår hur mycket ett övergrepp kan leva kvar. Att se personen kan vara värre än själva övergreppet. Det kan upplevas som ett nytt övergrepp varje gång man möter den här personen, eller bara känner en lukt eller ser något som påminner om övergreppet, säger Paulina Bengtsson.

skolövergrepp
Paulina Bengtsson, Novahuset i Linköping. Foto: SVT

Enligt skollagen ska skolor skydda elever mot kränkande behandling och övergrepp. Paulina Bengtsson tror att många tolkar det som att man ska skydda eleven från nya fysiska övergrepp.

– Jag tycker att man som rektor ska utbilda sin personal i de här frågorna så att personalen har kunskap om hur man faktiskt reagerar efter ett övergrepp. Det finns, statistiskt sett, flera elever i varje klass som har utsatts. Så man måste jobba med frågan, säger Paulina Bengtsson.

”Kan få flashbacks”

Det handlar inte bara om hur skyddade eleverna är rent fysiskt, enligt Paulina.

– Det handlar ju också om att det känns väldigt obehagligt när personen är i närheten. Man kan få flashbacks även om personen är flera meter bort. Det sätter igång minnen. Så det är ju ett trauma som återupprepas gång på gång, om man tvingas vara på samma plats som den här personen.

Hon är också kritisk till att skolans åtgärder till stor del handlade om att Elin skulle begränsas i sitt handlingsutrymme.

– De kanske har gjort mycket, men i slutändan blev det ju ändå den utsatta som begränsades.

REDAKTIONENS ANMÄRKNING:

Elin heter egentligen något annat.

SVT har tagit del av förundersökningen, anmälan till Skolinspektionen, skolans och kommunens yttranden till Skolinspektionen samt myndighetens beslut.

Den andra eleven nekar till brottet. Förundersökningen lades ner eftersom eleven var under 15 år.

Skolan anser att de har vidtagit tillräckliga åtgärder för att Elin skulle känna sig trygg – och skolan fick heller ingen kritik från Skolinspektionen eftersom skolan hade vidtagit flera åtgärder.

Här kan du få stöd efter ett övergrepp

Har du varit med om en våldtäkt eller ett sexuellt övergrepp? Här kan du få stöd och råd:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

skolövergrepp

Mer i ämnet