Visa alla (3)

Man sköts till döds vid polisingripande i Norrköping – utredningen läggs ned

Publicerad

I samband med ett polisingripande i Norrköping i juli i år avled en person till följd av skottlossning. Särskilda åklagarkammaren inledde en förundersökning i ärendet i syfte att utreda om tjänstefel begåtts. Denna förundersökning är nu nedlagd efter beslut av åklagare.

– Ett antal utredningsåtgärder har vidtagits i ärendet, bland annat har teknisk undersökning genomförts av platsen för händelsen. Vidare har rättsläkarutlåtande inhämtats och flera förhör hållits, säger chefsåklagare Martin Tidén vid Särskilda åklagarkammaren, i ett pressmeddelande.

– Utredningen har visat att polisen befunnit sig i en nödvärnssituation och att det inte varit uppenbart oförsvarligt att skjuta verkanseld. Jag har därför beslutat att förundersökningen ska läggas ner.

Chefsåklagare Martin Tidén Foto: Izabelle Nordfjell / TT

Bakgrunden

Det var natten mellan 19 och 20 juli i år som polis skulle hjälpa till när en man i 30-årsåldern skulle genomgå en läkarundersökning i hemmet i Norrköping. Mannen hade tidigare varit inlagd, men då ”alltid följt med frivilligt utan bråk”, enligt utredningstexten.

30-åringen ska ha betett sig ”underligt” under dagen den 19 juli och uttryckt sig aggressivt när man försökt få honom till sjukhus. När polisen samt läkaren är på plats vid mannens bostad kommer 30-åringen ut i trapphuset beväpnad med en 19 centimeter lång sax. En av poliserna drar sitt tjänstevapen och både polisen och en läkare försöker undkomma mannen och skriker att han ska släppa, vad man då trodde var, en kniv.

Hotade med en sax

30-åringen struntar i uppmaningen och fortsätter mot polisen och läkaren med saxen. De står med ryggen mot väggen och den ena polisen skjuter då, efter att ha varnat, två skott mot mannen. Läkaren och ena polisen ska sedan genast ha försökt genomföra hjärt- och lungräddning, men till ingen nytta. 30-åringen dör av skadorna. Tidsförloppet ska ha varit mycket kort.

Händelsen utreddes som försök till mord gällande 30-åringens agerande. Samtidigt kopplades en intern utredningsåklagare in som brukligt är vid den här typen av händelser, för att undersöka eventuellt tjänstefel i polisens agerande.

Rättslig reglering vid polisens användning av skjutvapen

Visa

Skjutvapen får användas för att gripa en person som på sannolika skäl är misstänkt för ett i skjutkungörelsen 2 § 1 p. uppräknat brott t ex mordbrand. I skjutkungörelsen 2 § 3 p. regleras att skjutvapen också får användas i tre olika fall av omhändertaganden: (1) när vederbörande lider av en allvarlig psykisk störning, (2) när vederbörande innehar vapen som kan befaras bli missbrukat, eller (3) när vederbörande av annan inledning uppenbarligen är farlig för annans liv eller hälsa. En huvudförutsättning för att använda skjutvapen är att den, mot vilken åtgärder ska vidtas, vid det aktuella tillfället är farlig för annans liv eller hälsa.

Föreligger rätt till nödvärn enligt 24 kap. 1 § brottsbalken, får polisman använda skjutvapen för att avvärja svårare våld mot polismannen själv eller annan eller hot som innebär trängande fara för sådant våld.

Källa: Åklagarkammaren

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet