Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Susanne och Edvin Waldh tycker att det viktigaste är att han någon att prata med – som kan det här med ryggmärgskador – om det skulle dyka upp problem. I videon pressar Edvin hastighetsgränsen och berättar om sig själv. Foto: Tina Enström, SVT

”Man vill ha någon att prata med – som vet”

Uppdaterad
Publicerad

14-åriga Edvin Waldh tänker inte så mycket på sin ryggmärgsskada i vardagen. Men han är ibland orolig för att han inte ska ha någon att ringa – om det till exempel börjar göra ont.

– Det är tråkigt om det gör jätteont och man inte har någon aning om vad man ska göra åt det.

Både Edvin och hans mamma Susanne tycker att det är bra att vården av ryggmärgsskador nu ska centraliseras. Det innebär att två orter i Sverige får i uppdrag att ta emot barn med ryggmärgsskador från hela landet. På så sätt får alla barn träffa specialister på ryggmärgsskador.

– Man vill ju hellre ha specialiserad vård som är längre bort än halvbra vård som är nära, säger Susanne Waldh.

Orolig att det ska bli ett glapp

Däremot är de oroliga för att det kan ta tid att bygga upp den här nya specailistenheterna. Och att det då blir ett glapp när ingen har samlat ansvar.

– När man har fått en skada när man är väldigt liten måste man rehabilitera tills man är vuxen. Om ryggen blir sned måste man operera den. Om ryggmärgen fastnar mellan kotorna så måste man operera det. Man måste justera lite hela tiden, säger Susanne Waldh.

”Då missar man kanske saker”

Om det blir ett glapp innan de nya specialistenheterna står redo ser hon en risk för att Edvin och andra barn i hans situation tappas bort.

– Och då missar man kanske sånt som man borde ha haft koll på.

I videon kan du se Edvin pressa hastighetsgränsen för sin rullstol. Mer om hur vården ska förändras ser du i artikeln här nedanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet