IVO ska granska tre äldreboenden i Östergötland där dödligheten av covid-19 varit extremt hög. Foto: SVT

Tre smittdrabbade äldreboenden i Östergötland extragranskas

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har granskat 1000 verksamheter inom äldreomsorgen På 91 boenden beskrivs läget som extra allvarligt.

Tre av dem finns i Östergötland.

– Det är bra att Ivo granskar det som varit så att vi kan bli bättre inför det som kanske kommer, säger Teresa Svensson, biträdande affärsområdeschef på Leanlink i Linköping där Åleryds vårdboende ingår, och som är ett av de tre vårdboende i Östergötland som ska granskas.

Ivo har tidigare granskat 1 000 verksamheter inom äldreomsorgen och upptäckte då ”brister av allvarlig karaktär” på vart tionde boende.

Därefter har Ivo utvidgat sin granskning till landets samtliga särskilda boenden, 1 700 stycken.

Tre äldreboenden i Östergötland

Resultatet presenterades på tisdagen av socialminister Lena Hallengren (S) och Sofia Wallström, generaldirektör på Ivo, och visar att 40 kommuner står för nästan 70 procent av alla dödsfall vid äldreboenden.

Ivo bedömer också att läget har varit extra allvarligt på 91 äldreboenden i landet. Därför kommer Ivo att gå vidare med en särskild granskning av dem och tre av de boendena finns alltså i Östergötland. Utöver Åleryds vårdboende i Linköping är det också Betarens boende i Finspång och Västerliden i Kinda kommun.

Mellan 11 och 25 avlidna

IVO har begärt in patientjournaler från de tre boendena i de tre östgötakommunerna och i Finspång är det något som välkomnas.

– Det är bra så att vi kan gå vidare och bli bättre, säger Åsa Karlsson, sektorschef på vård och omsorg.

Hon tycker vidare att det är viktigt att förstå att dödstalen inte enbart gäller Betarens boende.

– Vi har sex särskilda boenden och ett korttidsboende, så dödstalen gäller alla boenden, säger hon.

Finspång har valt att inte offentliggöra hur många som insjuknat och hur många som dött, men enligt Åsa Karlsson så har IVO tittat närmare på kommuner och boenden där det dött mellan 11 och 25 personer.

– I Finspång ligger vi i nederkant.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.