Utländska läkare svåra att förstå

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler utländska läkare rekryteras till sjukvården för att täcka upp för läkarbristen. Men många förstår inte vad läkarna säger.

I dag har en fjärdedel av alla anställda läkare utländsk utbildning. Samtidigt ser man nu konsekvenser i vården, när språkförbistring och kommunikationssvårigheter går ut över patienterna. Många säger att de inte förstår vad läkarna säger.

Anne Ekdahl, själv från Danmark, är forskare och överläkare i Norrköping. Hon disputerade nyligen i en avhandling om hur äldre multisjuka behandlas inom vården. En sak som framkom tydligt i både enkäter och intervjuer var att äldre patienter hade stora svårigheter att förstå vad de utländska läkarna sa.

– Det vi gör fel är att vi låtsas att det här inte är ett problem, för det är ett jättestort problem, säger hon.

Språkkunskaperna räckte inte till

Men det är inte bara de äldre som berättar att de upplever svårigheter. 20-åriga Anna-Lotta Önnered i Eskilstuna led av svår hosta och dagliga kräkningar när hon uppsökte en vårdcentral.

Men dialogen gick trögt, läkarens språkkunskaper räckte inte till. Hon blev hemskickad med hostmedicin mot det som skulle visa sig vara kikhosta, en smittsam sjukdom som hade kunnat bli både lindrigare och mindre smittsam om antibiotika hade satts in tidigt.

– Jag fick gå i tolv veckor med en väldigt utdragen sjukdomshistoria. Jag tror inte att jag skulle ha behövt gå igenom allt det här om läkaren hade förstått mig från första början, säger hon.

Inga formella krav för EU-läkare

Läkare från länder utanför EU måste få godkänt i svenska innan de kan börja arbeta som läkare. Men på EU-läkare ställs inga formella krav av socialstyrelsen. Det är upp till landstingen att bedöma hur väl läkarna kan språket och om någon utbildning behövs.

Det är inte ovanligt att läkare som kommer hit själva får försöka att hitta och bekosta lämpliga språkutbildningar. Det menar Läkarförbundet som också hävdar att många landsting inte tar tillräckligt stort ansvar för problemet. En del har inte ens förstått att det är deras ansvar.

– Det kan ju gå ut över patientsäkerheten till sist. Många läkare vittnar också om att de är ganska ensamma på många orter och får hantera komplexa frågor tidigt, säger Heidi Stensmyren, vice ordförande på Läkarförbundet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.