Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kön till vallokalen i Ekängsskolan i Linköpings kommun. Foto: Fredrik Ahl/SVT

Köer vid vallokaler i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

En rundringning till ordförandena för valnämnderna i Ödeshög, Åtvidaberg, Motala och Mjölby – vid 16-tiden, ger en ganska samstämmig bild av mindre köbildning vid vallokalerna. Men i Linköping har det bitvis varit långa köer. 

Det är bland annat i Ekängen utanför Linköping som köerna under eftermiddagen varit uppemot 100 meter långa. Valdistrikt i tätorten hade vid det senaste valet den högst andelen röstande i Östergötland.

På andra håll i Östergötland har det stundtals varit många som velat rösta samtidigt och köbildning har uppstått, som mest har det varit en kvarts väntan på att få lämna sina röster. 

Följ dina lokala nyheter om valet i Östergötland och på Gotland

– Det har kommit väljare i vågor, då uppstår det köer och man får vänta en stund, berättar valnämndens ordförande Ulla Ordell, som under dagen åker runt till alla vallokaler för att kontrollera att arbetet flyter på bra.

Röstmottagare har hoppat av

– I Norrköping har det stundtals också uppstått köer, enligt valnämndens ordförande, Robin Nilsson, beror det på att de haft problem med att flera röstmottagare hoppat av sina uppdrag de senaste dagarna, vilket gjort att flera lokaler nu är bemannande med färre personer än vad som var tänkt. 

I många av kommuner har intresset för att förtidsrösta varit något högre än vid valet 2018, i Mjölby har det exempelvis lämnats 9 000 förtidsröster av omkring 19 000 röstberättigade .  I Åtvidaberg rapporterats att omkring 4 000 förtidsröster lämnats av ca 9 000 röstberättigade. I Ödeshög har ungefär 1 500 förtidsröster lämnats.

I Mjölby flaggar valnämndens ordförande, Kjell Gustavsson, för att rösträkningen kan komma att ta längre tid än normalt, då röstmottagarna under dagen haft svårt att få tid att hantera den stora mängden förtidsröster på det sätt man normalt gör under tiden då vallokalerna är öppna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet