Karin Jonsson (C) och Kvartetten i Norrköping vill se billigare bostäder i Norrköping. Foto: Fredrik Sandberg / TT /Norrköpings kommun

Många har inte råd att bo i nya bostäder

Uppdaterad
Publicerad

Trots stor efterfrågan på lägenheter så var bostadsbyggandet länge eftersatt i Norrköping. Men under senare tid har det fullkomligt exploderat med nya bostäder, framförallt i de centrala delarna av staden.

Problemet är att en stor del människor aldrig har råd att flytta till de nybyggda bostäderna – något som den styrande Kvartetten nu vill ändra på. 

– Vi ser att det finns en grupp i samhället som har det väldigt svårt att komma in på bostadsmarknaden. Trots att man har ett jobb så har man inte råd att köpa eller hyra de nyproducerade bostäderna, säger kommunalråd Karin Jonsson (C). 

”Alla kan inte bo innanför promenaderna”

Norrköping ökar med cirka 1700 nya invånare varje år och behovet av bostäder är stort. Det gör att många hänvisas endast till de nyproducerade bostäderna.

  – Det har byggts mycket i de centrala delarna där priserna är högre – och alla kan ju inte bo innanför promenaderna. Vi ser också att det finns en mycket stor efterfrågan på nya bostäder i våra ytterområden, säger hon.

Inga räntekostnader ger billigare bostäder

Obalansen i bostadsmarknaden vill nu Kvartetten (S, C, KD och L) försöka göra någonting åt, och idag presenterades en rad förslag som kan ge bättre förutsättningar för billigare byggande i Norrköpings kommun.  

– Ett exempel är att vårt fastighetsbolag Hyresbostäder, som idag är mycket solida, kan göra direktavskrivningar så man kommer ifrån räntekostnaderna. Andra förslag är att man sätter en maxsumma på vad det får kosta, eller att byggföretagen själva får göra detaljplaner och så vidare, säger Karin Jonsson (C).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet