Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör rektorn på Vasaskolan i Mjölby berätta om frånvaroläget på skolan Foto: Mikko Lindskog/SVT

Många hemma från Mjölbys skolor

Publicerad

Runt 30 procent av lärare och elever på Vasaskolan i Mjölby är hemma på torsdagen. Anledningen är följder av coronaviruset.
– Det är mycket frånvaro. Vi har morgonmöte varje morgon och kollar vilka av personalen som är på plats och vilka som är hemma. Så det är lite lätt rörigt, berättar Ann-Sofie Brehmer Hjärtstedt, som är rektor på Vasaskolan i Mjölby.

Vasaskolan är en F-3-skola med runt 270 elever vanligtvis. Av såväl elever som lärare är cirka 30 procent borta just den här dagen. En del är sjuka, andra är hemma för att de kanske kan smitta, en del av de vuxna måste vara hemma och ta hand om sina egna barn. På det närliggande fritidshemmet är det ungefär 50 procent färre barn.

– I vissa klasser kanske det bara är ett barn borta och då påverkar det ju inte så mycket. I vissa klasser är det flera barn borta och även personal. Då är det ju inte säkert att man har son ordinarie lärare, säger Brehmer Hjärtstedt.

Hittills har Vasaskolan inte behövt slå ihop klasser. Däremot har lärare varit beredda på att gå mellan olika klassrum för att hjälpa kolleger där det behövs. Idag fungerar det trots den ovanliga situationen.

– Blir det fler ur personalen som är borta så blir det ju svårt att klara av verksamheten, säger rektorn. Och det är ju svårt att få tag i vikarier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet