Lyssna på debatt om nedläggningen av tvätteriet i Söderköping

Kommuner kör sin tvätt till andra städer

Publicerad

Samtidigt som många kommuner pratar om hur viktigt det är med miljötänkande, väljer många att skicka iväg den kommunala tvätten till andra städer många mil bort.

I ett gult trähus i Söderköping har kommunens smutstvätt tvättats i mer än 30 år, men i höstas lades verksamheten ner, istället skickas nu lakan från boenden och annat till ett tvätteri i Nyköping. Boel Holgersson (C) är ordförande för socialnämnden:

– Jag tycker att det är väldigt tråkigt att upphandlingen var så att det bara var stora tvätterier som kunde lämna anbud, men det var ett förvaltningsbeslut.

Söderköping

Hon hade hoppats att det lokala privata tvätteriet som finns i Söderköping hade kunnat vara med och lämna anbud, men hon verkar inte sörja att det kommunala tvätteriet lades ner.

Se mer om varför i videoklippet här ovanför, där hon debatterar tvätterinedläggningen med Pia Dingsten (S).

Många kommuner skickar tvätten långt

Gotlands tvätt tas numera om hand i Karlskrona, det kostar regionen närmare tio miljoner kronor om året. Det är inte bara stordriftsfördelar med att skicka iväg tvätten, en del anser också att stora tvätterier kan garantera bättre hygien.

På gruppboendet Sjögatan i Kisa gör man som i flera andra kommuner, låter personalen på boenden ta hand om tvätten istället. Eva-Lena Jonsson jobbar där och har hört åsikten att det är fel att undersköterskor får lägga ner tid på tvättande, men hon håller inte med:

– Det är de som jobbar natt som tar hand om tvätten och då sover ju de boende, så det tar ingen tid från dem.

Dit skickas tvätten från Östergötland

  • Region Östergötland, Norrköping, Finspång, Åtvidaberg och Valdemarsvik skickar sin tvätt till tvätteriet TvNo i Norrköping.
  • Ydres tvätt körs till Vithalatvätten i Vetlanda.
  • Motala, Mjölby, Vadstena och Ödeshög anlitar Elis (fd Berendsens) tvätteri i Eskilstuna.
  • Söderköpings tvätt körs till Samhall i Nyköping.
  • I regionens övriga kommuner så tvättas det mesta ute i verksamheten, i kommunernas äldreboenden och gruppbostäder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Söderköping

Mer i ämnet