Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sofie Ingvarsson ställde flera frågor till politikerna under debatten. Hör henne och politikerna i klippet. Foto: Elin Sjögren

Sofie om politikerna: ”De pratar ingenting om LSS eller så”

Uppdaterad
Publicerad

Många personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF) röstar inte. En av orsakerna till det har varit brist på anpassad information. Det vill turnén ”Mitt val”, som i veckan besökte Söderköping ändra på.

Just nu genomför Studieförbundet Vuxenskolan och riksförbundet FUB studiecirklar och enkla politikersamtal, inom konceptet ”Mitt Val” över hela Sverige, för att lära politikerna hur de kan anpassa informationen till personer med IF.

En lokal representant från nästan varje parti var på plats i Söderköping under en debatt där frågor om beslut och regler som berör målgruppen som har LSS insatser togs upp. Frågorna handlade bland annat om fritiden, färdtjänst, boende, daglig verksamhet, ålderdomsåren och ekonomi.

Sofie om politikerna: ”Pratar ingenting om LSS”

Sofie Ingvarsson berättar vad hon vill säga på debatten:

– Att de ska skärpa sig lite, de pratar ingenting om LSS eller så, säger hon.

Nathalie Högö berättar att hennes viktigaste valfrågor handlar om jobb och lön.

– Det här med lön och hur man diskriminerar folk som har en aktivitetsersättning. De gör ändå sin nytta på daglig verksamhet och får jobba för så lite pengar. Det är helt sjukt, säger hon.

Politikerna fick utbildning

Politikerna fick också en utbildning i hur de kan anpassa information till målgruppen. Ulric Nilsson från Centerpartiet berättar vad han tar med sig från dagen.

– Det var en stor utmaning att uttrycka sig på ett lätt sätt, men det största är ju alla individer har olika behov och olika förutsättningar. Att vi inte kan ha gemensamma och kollektiva lösningar för allting, säger Centerpartiets Ulric Nilsson.

Detta är tredje valåret som turnén genomförs och enligt arrangörerna har de kommuner som deltagit tidigare år visat på ökat valdeltagande hos personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Hör i klippet ovan vad målgruppen tycker politikerna kan bli bättre på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Följ dina lokala nyheter om valet i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet