I sommar blir kollektivtrafiken gratis för ungdomar som slutar årskurs sex upp till och med andra året i gymnasiet i länet. Foto: Östgötatrafiken

Många reaktioner efter inslag om biljettkontroller

Uppdaterad
Publicerad

Barn som blir rädda för att åka kollektivt efter att ha mött biljettkontrollanter ute i kollektivtrafiken engagerar. Gårdagens inlägg har väckt debatt i våra sociala medier.

Under tisdagen publicerade SVT Nyheter Öst ett reportage om att flera barn skrämts av sättet som Östgötatrafikens biljettkontrollanter genomförde kollar. Ämnet visade sig engagera och det är många som kommenterat frågan på våra sociala medier.

Det är flera som vill se ett ”bättre beteende” hos kontrollanterna. Samtidigt är det flera som anser att det är föräldrarnas roll att informera och förbereda barnen på att kontroller kan och kommer att genomföras då de åker kollektivt. Här är några av kommentarerna vi tagit emot det senaste dygnet.

”Ur ett konfliktlösar och socialpsykologiskt perspektiv så är det en förlorande metod som kostar i förtroendekapital. Det är smartare med system som reglerar att de som går på kommer in om de har godkänd biljett, eller en trevlig konduktör etc. De beter sig som om det inte finns några alternativ, men det är fantasilöst och snålt.”

”Givetvis behövs kontroller. Sedan skall de som utför dessa uppträda på ett proffsigt vis i synnerhet mot barn naturligtvis. 

Kan tänka mig att dessa kontrollanter är hyfsat trötta på de lögner och historier av alla de slag de som fuskåker försöker tuta i dem.”

”Har full förståelse för att Östgötatrafiken behöver göra kontroller & att vi vuxna förbereder våra barn för det. Tror dock inte att barnen reagerar med rädsla utan anledning. Önskar ett mjukare sätt att möta Norrköpings resenärer, unga som gamla.”

”Ett sätt att skaffa sig respekt. Om kontrollanterna lät barnen åka hur som helst så blir det som i allt annat respekten försvinner! Därmed inte sagt att man ska vara burdus!”

”Kontroller förekommer och har man gjort rätt för sig med giltig biljett så finns det inget att vara rädd för något som föräldrar kan upplysa sina barn om. Gäller på många ställen.”

”Mera kontroller gör att plankare skärper sig, så fram för fler kontrollanter !!”

”Bra om föraren meddelar i högtalaren att det bara är en kontroll, barn kan ju tro farligare saker”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.