Vi guidas runt på universitetet som blivit en spökstad Foto: SVT / Carl Bruno Tersmeden

Ny rapport: Studenter mår sämre på grund av coronan

Uppdaterad
Publicerad

Att studera på distans fungerar men att inte få träffa andra och umgås är besvärligare.

6 500 studenter på Linköpings universitet har svarat på en undersökning om hur pandemin påverkat deras liv. 63 procent tycker att studerandet på distans går bra, men trots att de flesta har studiero och att 94 procent har bra internetuppkoppling, så tycker de flesta att det har blivit svårare att klara målen. Många tycker att dialogen med lärare försämrats och 81 procent tycker att gemenskapen med studiekamrater har försämrats.

Ensamhet

Det är de sociala bitarna som verkar vara besvärligast. 62 procent uppger att de mår psykiskt sämre nu än före pandemin, bara 8 procent mår bättre. Gunilla Johnansson är chef studenthälsan i Linköping och där märker man av att studenterna har det tufft.

– Det är lätt att tappa motivationen och sina vardagsrutiner. Vi vet ju inte vad som väntar runt hörnet, vad det här kommer att få för konsekvenser på sikt.

I inslaget ovan visar kårordförande Beatrice Ronsten upp det ödsliga universitetsområdet i Linköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.