Till minne av offren under Kristallnatten arrangeras en manifestation på Gotland. Foto: TT/Johan Nilsson//FLT-PICA

Fackeltåg i Visby till minne av Kristallnatten

Publicerad

Idag är det 80 år sedan den stora våldsaktionen mot judarna hölls i stora delar av Tyskland.

Till minne av offren under Kristallnatten arrangeras en manifestation på Gotland.

Det är en en stor uppslutning inför kvällens manifestation i Visby.

– Ja, människor är engagerade här och vi är ett 20-tal organisationer som tillsammans håller i en manifestation. Vi börjar med ett fackeltåg från Öster Centrum och vandrar sedan genom staden till Solbergaskolan, där en kulturkväll hålls med en mängd olika artister, säger initiativtagare Annamaria Bauer (V).

”Antisemitism växer i världen”

Samtliga organisationer och artister har skrivit ihop ett gemensamt uttalande om människors lika värde och vikten av att kunna säga ifrån.

– Man har sagt i så många år att det här aldrig får hända igen – men ändå så händer det. Vi såg det i Jugoslavien och vi ser nu hur främlingsfientlighet och antisemitism växer på ett antal platser i världen. Vi ser även att det händer saker i Sverige. Då är det viktigt att sätta ner foton och säga att det inte är okej, säger Annamaria Bauer (V).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: FLT-PICA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.