Foto: Arkiv

Manlig intagen tvingades kissa naken inför kvinnor

Skänningeanstalten kritiseras av justitieombudsmannen återigen för att ha låtit en manlig intagen lämna urinprov inför två kvinnliga kriminalvårdare, trots att det inte var nödvändigt.

Det var i februari som Justitieombudsmannen, JO riktade kritik mot anstalten i Skänninge i samband med lämnande av urinprov.

Kroppsbesiktning i form av urinprovstagning får i regel inte utföras eller bevittnas av någon av motsatt kön, som inte är läkare eller legitimerad sjuksköterska enligt fängelselagen. Undantagsvis får detta ske om det är nödvändigt, tillexempel om personal av manligt kön inte finns tillgänglig.

I det aktuella fallet kunde provtagningen gjorts när manlig personal fanns, skriver JO i sitt beslut.

Nu riktar Justitsieombudsmannen återigen kritik för en liknande händelse. Det är ”anmärkningsvärt” att anstalten upprepat den felaktiga hanteringen,  trots nya instruktioner, skriver JO i ett beslut.

I anmälan skriver den intagne om att denne känt sig kränkt, när han vid flera tillfällen fått lämna urinprov naken, inför två kvinnliga vårdare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer