Maria Persson drömde om ett Svensson-liv, men länge kändes den drömmen långt borta. ”Jag ville få vara en i gänget. Få känna mig som alla andra.” Foto: SVT

Maria: ”Äntligen lever jag som en Svensson”

Uppdaterad
Publicerad

När SVT mötte Maria Persson för tre år sedan drömde hon om att få ett Svensson-liv. ”Betala räkningar, gå till jobbet, få semester.” Nu har drömmen gått i uppfyllelse – med hjälp av arbetsstödjarna som hjälper till att förklara oskrivna regler på arbetsplatsen för personer inom autismspektrat.

Det har funnits perioder när Maria Persson från Linköping bara ville ge upp. Hon tänkte att det där vanliga livet, med jobb och helg och semester bara var till för andra.

– Men så kom jag i kontakt med arbetsstödjarna på Conexi. Och då började jag känna att det kanske ändå var möjligt. Ett halvt Svensson-liv i varje fall, säger Maria.

”Gå till jobbet och betala räkningar”

SVT Nyheter Öst träffade henne för tre år sedan när hon hade en praktikplats på ett lager i Linköping. Maria körde runt med vagnen fullastad med paket mellan hyllorna och berättade då om sin dröm om ett vanligt liv. Ett ”Svensson-liv” som hon kallade det.

– Ja för mig är drömmen att få gå till jobbet, att betala räkningar och få semester. Då känner man sig som en i gänget. Som att man hör till samhället, säger Maria.

Vi sitter i kaféet på Universitetssjukhuset i Linköping och Maria ler med hela ansiktet när hon konstaterar:

– Nu har jag fått en fast anställning här. Nu känner jag att det finns en mening. Att jag hör till.

Se reportaget om Maria i videon här ovanför.

Behöver tydliga instruktioner

Maria har en funktionsvariation inom autismspektrat som innebär att hon bland annat behöver tydliga instruktioner och hon kan ibland ha svårt för oskrivna regler eller när något är otydligt.

– Då har jag frågat arbetsstödjarna på Conexi. Så har de kunnat prata med arbetsgivaren och förklara hur jag menar. Eller så har de gett mig råd om hur jag ska göra i en sådan situation, säger Maria.

Pilotprojekt: Fler ska få stöd

Nu startar ett pilotprojekt i Linköping, som ska spridas till andra orter i landet, bland annat Helsingborg och Uppsala. Syftet är att fler personer inom autismspektrat ska kunna få stöd på arbetsplatsen – och så småningom en anställning.

Läs mer i länken här under med rubriken ”De lär ut oskrivna regler på arbetsplatsen”.

Vad är autismspektrumtillstånd?

Personer inom autismspektrat har ett annorlunda sätt att bearbeta och förstå information. Det kan innebära att man tolkar och uppfattar omvärlden på ett annat sätt en majoriteten.

Det här kan se väldigt olika ut från person till person, men det är vanligt att man:

– har lätt för att tolka visuell information, till exempel bilder och skriftliga instruktioner, medan långa muntliga instruktioner kan vara svåra att få grepp om.

– är noggrann och väldigt bra på att se detaljer och upptäcka felaktigheter, men har svårare för att tolka sammanhang och se helheten.

– tolkar sociala situationer annorlunda och socialt samspel kan därför ta väldigt mycket energi.

– har en annorlunda perception, till exempel att man uppfattar ljud och synintryck starkare och har svårt att sålla bort bakgrundsbrus, vilket kan leda till att man till exempel blir stressad i ett kontorslandskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.