Foto: TT

Martin Widmark får medalj

Publicerad

Författaren Martin Widmark prisas för sitt arbete med att främja ungas läsning. Han tilldelas medaljen Illis quorum meruere labores av regeringen.

Widmark, som är uppvuxen i Linköping, är bland annat känd för sina böcker om Lasse-Majas detektivbyrå.

– Martin Widmark är genom sitt författarskap en viktig person för våra barn. Genom sitt berättande, där han ofta kombinerar humor och spänning, har han fått tusentals barn att börja läsa, för att sen inte sluta. Att han därtill lägger tid och engagemang för att öka barns läsförmåga och läslust visar att han på allvar förstår hur viktigt detta är i varje barns liv. För det arbetet har han vunnit min, regeringens och många föräldrars och barns respekt, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i ett uttalande.

På senare år har Widmark, som är utbildad mellanstadielärare, särskilt engagerat sig i frågan om barns läsning och bland annat startat projektet En Läsande Klass.

Illis quorum-medaljen instiftades år 1785 och är den äldsta regeringsmedaljen. Den delas ut till i genomsnitt sju personer per år.

Illis quorum meruere labores

Visa

Inskriften på medaljen Illis quorum betyder ”Åt dem vars gärningar gör dem förtjänta av det”. Medaljen används för att belöna insatser för kulturella, vetenskapliga och andra allmännyttiga ändamål. Det ska vara personliga insatser på riksplanet.

Medaljen instiftades av kung Gustav III år 1785 och delades fram till 1975 ut av Kungl. Maj:t.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer