Marvikens nedlagda kraftverk kan bli trädgårdsstad

Uppdaterad
Publicerad

Det gamla nedlagda kraftverket Marviken på Vikbolandet, öster om Norrköping, har sålts till Göteborgsföretaget Synthesis real estate. Köparen säger sig planera ett ”grönt boende” vid Bråviken.

– Vi tycker det finns unika naturförutsättningar på platsen. Vi tänker oss ett grönt boende i en skärgårdsstad. Det här är ett stort projekt. Jag ser framför mig 500 – 600 bostäder, säger Synthesis styrelseordförande Niclas Adler.

Marviken skulle först bli en tungvattenreaktor, men blev i stället ett oljekraftverk med få timmar i drift. Fastigheten består av 80 hektar land och 170 hektar vatten. Att sälja Marviken har tagit lång tid för den tidigare ägaren Vattenfall.

Själva kraftverksbyggnaden ska stå kvar.

– Den är ett spännande inslag. Vi tänker oss utgå från den byggnaden för att sedan bygga utåt från den.

Okänd köpesumma

Ingen detaljplan finns på plats i nuläget, så det kan dröja innan något byggande drar igång.

–Vi har avsatt en projektgrupp och ska koordinera oss med kommunens planer för området. Sedan vill vi stämma av med de som redan bor i området.

Vad fastigheten köptes för vill Niclas Adler inte avslöja.

– Marviken är ett fantastiskt område med stor utvecklingspotential och kommunen ser mycket positivt på de planerade investeringarna, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S), i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet