Julia Wiklander har stressiga arbetspass numera. Allt fler kunder vill slippa gå runt i mataffären – och nu behöver mataffärerna anställa fler som kan plocka varor åt onlinekunderna. Foto: Tina Enström/SVT

Nu anställer matbutiker personal från andra branscher

Uppdaterad
Publicerad

Medan klädbutikerna gapar tomma stressar Julia Wiklander och hennes kollegor i matbutikens onlineavdelning för att hinna packa alla matkassar. Nu har matbutikerna börjat anställa tillfällig personal från branscher som går sämre.

Tre matvaror i minuten ska ner i kassarna på vagnen. Det är målet. Julia Wiklander går med snabba steg mellan hyllorna i den stora matvarubutiken.

– Det är betydligt mer att plocka nu, de senaste veckorna. Det märks att många vill handla online, säger Julia.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Den stora matvarubutiken ligger i en galleria i Norrköping. Medan Julia och hennes kollegor stressar råder stiltje i de flesta andra butiker i gallerian.

Hyr in personal från andra butiker

Men nu har man kommit på en lösning som gynnar alla:

– Vi tänker att vi kan hyra in personal från butiker som det går sämre för. Så istället för att de ska behöva säga upp medarbetare så kan de hyra in dem till oss. Och det har varit stort intresse hittills, säger Niklas Andersson, vd på Ica Maxi i Norrköping.

Se mer i reportaget här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet