Johan Claesson, samordnare mot matchfixning Riksidrottsförbundet, reser runt till elitklubbarna i innebandy för att ge information. Foto: SVT/Pontus Lundahl/TT

Matchfixning sprider sig till fler idrotter

Uppdaterad
Publicerad

Matchfixning har blivit vanligare i takt med att allt fler spelbolag erbjuder spel på fler matcher. Nu gör Riksidrottsförbundet en turné bland elitklubbarna i innebandy för att informera om riskerna.

– Tittar vi inom fotbollen, som har flest fall i Sverige, så är det 25-tal matcher som utreds under varje år. Vi vet också att det finns ett stort mörkertal så det kan finnas inom andra sporter, säger Johan Claesson, samordnare mot matchfixning vid Riksidrottsförbundet.

Innebandy – ett populärt spelobjekt

Matchfixning – att spelare påverkar resultatet av en idrottsmatch så att man kan tjäna pengar på den, har blivit vanligare i takt med att spelbolagen erbjuder spel på fler matcher och inom fler idrotter.

Gotland

Nu gör Riksidrottsförbundet en turné bland elitklubbarna i innebandy, och på Gotland fick Endre IF besök.

– Vi har sett att innebandy är ett väldigt populärt spelobjekt. Idrottarna där har inte samma löner som i toppdivisionerna i fotboll, så då finns det en risk att man blir kontaktad. Vi ser utomlands att den här problematiken börjar flytta sig från fotbollen till andra idrotter, och då gäller det vara förberedd på hur man ska agera, säger Johan Claesson.

Här får du koll på de vanligaste frågorna:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet