Foto: SVT / Henrik Montgomery/TT

Kockar sökes till Matlandet Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Gotland är känt för att marknadsföra sina lokala matprodukter och 2013 blev ön utnämnd till årets Matlandethuvudstad. Nu vill flera aktörer på ön fortsätta satsa på ”Matlandet Gotland”, och föreslår att man utökar gymnasieskolans Restaurang- och livsmedelsprogram.

I ett brev skriver landshövding Cecilia Schelin Seidegård, gastronomiska sällskapet Chaîne des Rôtisseurs, föreningen Goda Gotland samt ett par restaurangägare, vikten om att satsa vidare inom mat- och restaurangbranschen på Gotland.

Gotland blev utnämnd till årets Mathuvudstad 2013 Foto: SVT arkiv

Just nu råder det brist på kvalificerad kökspersonal, och flera restauranger på Gotland har svårt med rekrytering av personal. I brevet ger man ett förslag på att gymnasieskolans Restaurang- och livsmedelsprogram ska utökas.

Idag har skolans utbildning i Visby endast 16 platser där man utbildar kockar, konditorer, bagare och servicepersonal. Nu vill man se en satsning på att dubblera utbildningsplatserna till 32 stycken. Och vidare framhålls goda förutsättningar för att skapa attraktiva utbildningar genom samverkan mellan regionen, Uppsala Universitet och Campus Visby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.