Peter Carstedt fick en ny njure – så vill han fördubbla antalet donatorer

Publicerad

– Det är svårt att bli organdonator i Sverige och därför behövs en tydligare lagstiftning och en tydligare organisation inom sjukvården. På så sätt skulle vi kunna dubblera antalet donatorer och rädda flera liv, säger Peter Carstedt, grundare av ideella föreningen MOD, Mer organdonation.

2012 skapade Peter Carstedt MOD efter att själv ha fått en ny njure. Den ideella föreningen arbetar med att försöka förändra hur Sverige arbetar med organdonation på systemnivå.

– Jag fick en ny njure 2009 och det var efter det som jag insåg att vi behöver bli bättre på organdonation i Sverige. Det fanns ingen som arbetade med organdonation och vi såg att det fanns mycket att lära ifrån hur våra grannländer arbetar med frågan.

Av de omkring 90 000 personer som avled i Sverige under 2020 så blev endast 174 personer organdonatorer.

Frågan är komplex menar Peter Carstedt. För att donera organ i Sverige måste donatorn avlida på ”rätt sätt” på en intensivvårdsavdelning uppkopplad till respirator och med rätt personal som kan bedöma om en donator en medicinskt lämplig.

Ligger på regeringens bord

Organdonation borde bli en naturlig del av vården, menar han. För att nå målet att ingen ska dö i väntan på organ vill Peter Carstedt se bättre förutsättningar för sjukvården med bland annat donationsansvariga läkare, tillgängliga transplantationsteam, Iva-platser, operationssalar och utbildningar.

Dessutom måste lagstiftningen ändras för att tydliggöra vilka medicinska insatser som får ges i livets slutskede för att på bästa sätt bevara organen på den som vill donera sina organ. En fråga som just nu ligger på regeringens bord. 

– Donationsviljan hos befolkningen i Sverige är bland de högsta i världen, men vi ligger långt efter när det kommer till antal donatorer per miljon invånare avslutar Peter Carstedt.

Lång väntan på organ – över 800 i kö

I april stod nästan drygt 820 personer i kö för att få ett eller flera organ.

De flesta som står i kö väntar på en njure följt av lever, lungor och hjärta. Det visar siffror från organisationen Mer organdonation.

Att byta både hjärta och lungor samtidigt sker inte ofta. Utifrån svenskt transplantationsregister så har det mellan januari 2015 och januari 2021 bara skett vid två tillfällen. Det visar siffror från Socialstyrelsen.

För att sättas upp på väntelistan för en transplantation ska patienten vara så pass sjuk att denne inte förväntas överleva utan behandling. Samtidigt måste patienten vara tillräckligt frisk för att klara av operationen.

Under 2020 genomfördes totalt 723 organtransplantationer i Sverige.

Källor: Mer organdonation och Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.