Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Britt-Marie Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande berättar mer om köpet i klippet. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Boxholms kommun och Arla oense om mejerieköp

Uppdaterad
Publicerad

För några veckor sedan beslutade kommunfullmäktige i Boxholm att köpa mejeriet av Arla. Köpeavtalet har ingåtts – men än har kommunen inte fått nycklar till fastigheten. Orsaken ska vara att parterna är oense om vilka inventarier som ska ingå i köpet.

Historien kring mejeriet i Boxholm fortsätter. Förra året beslutade Arla att lägga ned osttillverkningen i Boxholm för att istället flytta produktionen till Östersund. För några veckor sedan beslutade kommunen att köpa mejeiret av Arla. Enligt uppgift är tanken att öppna ett företagshotell med hyresgäster från livsmedelsbranschen i lokalerna.

Men nu verkar det som köpet stött på patrull. Enligt Arlas presstjänst har betalningen gjorts under torsdagen, men Arla har ännu inte lämnat över nycklarna. Parterna är nämligen inte överens om vilka inventarier som ingår i köpet.

– Arla vill plocka bort en del saker som inte vi vill och vissa eftergifter har vi gjort. Några strategiska saker vill inte vi ha borttaget, utan det vill vi ha kvar. Vi är inte eniga om det än, säger Britt-Marie johansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Boxholmsostens vänner upprörda

Beskedet om att nycklarna ännu inte lämnats över har fått nätverket Boxholmsostens Vänner att återigen se rött. En av deras ledargestalter Johan Birath är upprörd:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johan Birath (S), 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen i Boxholm Foto: SVT Mimmi Moberg

Han säger också att nätverket kommer nu övervaka mejeriet.

– Ja, i natt kommer det att hållas vakt från nätverket och kommunen har anlitat ett vaktbolag som ska se till att ingen obehörig befinner sig på vår tomt. Det här är Boxholm när det är som bäst – vi ställer upp för varandra, säger Johan Birath.  

Kommunen har redan betalat

Arla menar att de och kommunen inte har samma bild. Arlas presstjänst säger att man avtalat om att skjuta upp betalningen och överlåtelsen till förste december.

– Läget är som så att vi inte är helt säkra på att vi och kommunen har samma bild om vilka inventarier som ingår i köpet. Vi har avtalat om att skjuta upp betalningen och överlåtelsen till första december. Men nu har kommunen betalat ändå. Vi vill vara 100 procent säkra på att vi är överens innan vi slutför köpet, säger Erik Bratthall, presschef för Arla Sverige.

Varför har kommunen betalat redan nu?

– Jag vet faktiskt inte det. Vi har bett om ett nytt möte där vi ska reda ut det här, säger Erik Bratthall.

Vad är det för inventarier det handlar om?

Jag tror att det är en silo som man inte är överens om. Som jag förstått det stod inte den på den inventarielista som upprättades när avtalet gjordes. Men det här är saker som vi måste reda ut så att allt blir hundraprocentigt rätt.

Det är i nuläget oklart när kommunen och Arla kommer att träffas igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nedläggningen av Boxholms ost

Mer i ämnet