Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här funkar spjutfällan. Se den slå ner på råttorna i avloppsrören under Norrköpings gator. Foto: Lena Liljeborg/SVT

Råttfälla med spjut krossar råttorna i rören

Uppdaterad
Publicerad

När det byggs och grävs tar råttorna till flykten. Råttbekämparna är uppfinningsrika. Nu sätter Norrköpings kommun ut en ny slags råttfälla för att hejda råttorna i rören.

Det myckna byggandet i Norrköpings innerstad har fått följder man inte tänkt sig – råttorna tar till flykten och vandrar iväg i avloppssystemen.

– Vi upplever att det har blivit fler råttor i staden, men det är nog på grund av att det byggs så mycket. Det pressar undan råttorna och någonstans måste de ta vägen. Egentligen har de nog inte ökat, säger Jimmy Jonassen, skadedjursbekämpare.

För att hejda råttornas framfart sätter kommunen nu ut mekaniska fällor under gatorna i stan. Slag- och spjutfällan sätts i avloppsledningarna under mark. De över decimeterlånga kraftiga trubbiga spjuten skjuter blixtsnabbt ner på råttan och krossar skelettet på den.

Vattnet som rinner i avloppsledningen tar sedan med sig den döda råttan vidare till reningsverket.

Se spjutfällan i aktion och råttbekämparnas uppfinningsrikedom i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.