Mer pengar till kvinnojourerna

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år får kvinnojourerna i Sverige ytterligare 13,4 miljoner i bidrag från regeringen.

Samtidigt blir den tillfälliga förstärkningen på 10 miljoner permanent. Det innebär att stödet höjs från 29 miljoner i dag till 42,4 miljoner.

Ministrarna Maria Arnholm (FP) och Maria Larsson (KD) presenterade nyheten ur den kommande budgetpropositionen i Svenska Dagbladet i dag.

De skriver att kvinnojourerna har en central roll i arbetet med att bekämpa mäns våld mot kvinnor.

”Ett bra besked”

I går berättade Östnytt att många kvinnojourer oroar sig för ekonomin och att kvinnojouren i Motala kanske måste lägga ner efter jul.

– Det var ett bra besked att kvinnojourerna får mer pengar. Sen är ju frågan om det handlar om verksamhetsbidrag till enskilda jourer eller till riksorganisationerna eller om det är väldigt projektstyrt. Det vet vi ju inte än, säger Tina Olby på Motala kvinnojour.

Vad innebär beskedet för er verksamhet?

– Det är svårt att säga. Jag antar att vi får reda på det när budgeten blir offentlig den 18 september. Så jag har svårt att ropa ”heja!” för jag vet inte om det gäller att enskilda jourer får verksamhetsbidrag och det är precis det som vi och många andra jourer i Sverige behöver. Vi kan inte jobba projektmässigt om vi inte har den dagliga verksamheten säkrad, säger Tina Olby.

Regeringen utreder just nu hur kvinnojourers verksamhet ska stärkas. Du nämner verksamhetsbidrag, är det någon annan förändring du vill se?

– Vad alla kvinnorjourer vill ha är långsiktiga och säkra avtal så att vi kan ägna oss åt det som vi är bra på – att stödja kvinnor barn som är utsatta för våld. Den här administrationen runt att varje år hålla på att förhandla och skriva avtal och diskutera på olika sätt, det är ganska smärtsamt mellan varven. Vi känner oss inte säkra för framtiden och oro för kvinnorna blir oro i organisationen, säger Tina Olby.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.