Åsa Wennergren (L) ordförande bildningsnämnden Linköping. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT och Linköpings kommun

Mer regionalt producerad mat med nytt kostavtal i Linköping

Publicerad

Krav på mer närproducerad mat och att det vegetariska ses som en huvudkomponent, det är några av punkterna när ett nytt kostavtal presenterades på tisdagen av Allians för Linköping.

Nuvarande avtal med kommunala Kost och restaurang går ut i och med årsskiftet. En politisk referensgrupp har har sedan i fjol arbetat med att skriva om kostavtalet.

– Vi vill se ett stort fokus på regionalt producerad mat och en höjd kvalitet, säger Åsa Wennergren (L), ordförande i bildningsnämnden.

Partierna i alliansen önskar att citrusfrukter ska ingår bland de ekologiska produkterna, att det ska vara mindre vatten i fågelprodukterna samt höjda krav på de animaliska produktgrupperna.

– Redan idag har vi tre rätter (i skolan reds anm) och vi vill se en justering där det vegetariska är en huvudkomponent.

I förskolan serveras även i fortsättningen ett alternativ. Beslut om det nya avtalet ska tas i oktober och ambitionen är 80 procent lokalproducerat och 30 procent ekologiskt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet