Foto: SVT

Mer skydd runt Gotska Sandön

Publicerad

Havs- och vattenmyndigheten vill inrätta tre skyddade vattenområden, bland annat runt Gotska Sandön.

Själva Gotska Sandön är idag skyddad genom att den har status av nationalpark. I vattnen runt råder fiskeförbud, men nu vill Havs- och vattenmyndigheten att skyddet för området utökas genom hårdare regler för mänsklig verksamhet. Liknande områden vill myndigheten se i delar av Kattegatt och ett område i Bottniska viken.

Samma skydd som i fjällen

– Man kan jämföra det med de skyddade områden som finns i fjällvärlden, säger Lena Tingström, utredare på Havs- och vattenmyndigheten till SVT Nyheter Öst.

Fiskeförbudet runt Gotska Sandön gäller i en zon fyra sjömil från kustlinjen. Dagens fiskeförbud infördes i mars 2006, men det skyddar inte mot exempelvis olika former av exploatering. Den nya formen av skydd skulle kunna skydda havsbotten så att den får förbli orörd. Ett vågkraftverk på botten skulle bli en omöjlighet om den nya skyddsformen blir verklighet.

Samma skyddsnivå för vattnet

För att göra införandet enkelt och ekonomiskt vill Havs- och vattenmyndigheten att skyddsområdet ska omfatta samma delar av havet som dagens fiskeförbud. Redan 2010, alltså fyra år efter att fiskeförbudet började gälla, så visade provtagningar att fiskeförbudet hade gjort nytta. Piggvaren fanns i högre täthet just runt Gotska Sandön.

Om de nya skyddsområdena blir av skulle det innebära att vattnet runt Gotska Sandön skulle få samma nivå på skyddet som själva ön har idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.