Foto: SVT

”#metoo-kampanjen håller på att spåra ur”

Uppdaterad
Publicerad

Ingen kan väl ha missat hur Metoo-upproren spridit sig som en löpeld genom de senaste veckorna. Nu har SVT låtit Novus undersöka hur upproppen har uppfattats i Sverige. Sju av tio tror på en förändring, men några som vi har pratat med är inte lika övertygade.

Av tusen tillfrågade personer uppger tre av tio att den uppmärksammade kampanjen inte kommer leda till någon förändring. Uppemot hälften av de tillfrågade männen tycker till och med att uppropet är överdrivet, något som tre av tio kvinnor håller med om.

– Ja, jag känner att det håller på att spåra ur. Man tröttnar på att lyssna på allt. Det blir lite överdrivet, man fokuserar på en enda sak, säger Veronica Millan Rodriguez, från Norrköping.

– Jag tror inte att bara en kampanj i media kan påverka tillräckligt. Det här är något som måste pågå som förändringar i stort i samhället, säger hon vidare.

Även Tomas Holmqvist, från Norrköping, tycker att det har blivit för mycket på sistone.

– Det var bra i början, sen tycker jag att det har blivit lite väl mycket på slutet. Det blir bara mer och mer, säger han.

– Jag tror säker att det kan leda till förändringar på arbetsplatser och så vidare, men sen vet jag inte om det kommer förändra samhället i stort, säger Tomas Holmqvist.

Övrig fakta om undersökningen:

– 30% av kvinnorna och 45% av männen instämmer helt eller delvis i påståendet att metoo-upproret är överdrivet.

– 70% tror att Metoo uppropen kommer att leda till någon förändring, ungefär i samma nivå mellan män och kvinnor.

– Bland de som inte tror att det blir någon ändring så tror männen i högre utsträckning att det är ett isolerat problem med några få personer, men absolut tydligast är att kvinnor tror att det är så djupt rotat att det inte spelar någon roll.

– 68 % av kvinnorna och 30 % av männen känner helt eller delvis igen sig i berättelserna,

– 59 % av kvinnorna och 34 % av männen instämmer helt eller delvis med att det får stöd för sina känslor.

– 47 % av kvinnorna instämmer helt att de tror på berättelserna som kommer fram, 42 % instämmer delvis.

– 9 % av männen och 15 % av kvinnorna uppger att de förändrat sitt beteende på något sätt pga Metoo uppropet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.