Eva Nypelius (C), ordförande för regionstyrelsen på Gotland. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Migrationsverket planerar att lägga ner kontor i Visby

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverkets kontor i Visby med 20 anställda kommer att avvecklas under nästa år, meddelar Migrationsverket.

– Det är klart att det är tråkigt att man lämnar Visby. Det kommer att påverka de asylsökande på Gotland med deras kontakter med Migrationsverket och vi kommer tillbaka till samma punkt som vi var innan 2015, säger Eva Nypelius (C), ordförande för regionstyrelsen, Region Gotland.

Startades 2015

Sedan tidigare har beslut om avveckling tagits för kontoren i Mariestad, Borås, Jönköping och Högsby. Idag kom beskedet att också kontoren i Visby och Borlänge planeras att läggas ner. Anledningen är att antalet asylsökande till Sverige har minskat.

”Det är väl fungerande verksamhet med kompetenta medarbetare i både Borlänge och Visby, och det är naturligtvis ett tungt besked för våra medarbetare som arbetar där” uppger regionchef Veronika Lindstrand Kant på myndighetens hemsida.

Har kunnat ta emot fler

Verksamheten i Visby startades i samband med den stora flyktingvågen 2015 för att ta hand om mottagning.  Enligt Migrationsverket så arbetar visbypersonalen idag mestadels med arbetstillståndsärenden.

– Jag tycker att det är bra att Migrationsverket har haft sin verksamhet här. Det har också gjort att vi har kunnat ta emot fler asylsökande. Så det är klart att det påverkar att en myndighet lämnar Gotland och vi tappar också arbetstillfällen, säger Eva Nypelius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet