Representanter från Skaraborgs regemente, Region Gotland, och Länsstyrelsen skrev under handlingarna som bildar försvarsmaktstrådet. Foto: Patrik Widegren /SVT

Militären trappar upp – Gotland får Försvarsmaktsråd

Uppdaterad
Publicerad

När nu försvaret etablerar sig permanent på Gotland så kommer det att behövas ett forum där Försvarsmakten och det gotländska samhället samverkar och utvecklas tillsammans. Därför bildas nu ett Försvarsmaktsråd på ön.

Försvarsmakten ska stärkas ytterligare på Gotland. Nu får ön också ett Försvarsmaktsråd precis som andra orter där försvaret är etablerat. Försvarsmaktsrådets uppgift är att stärka militärens fortsatta tillväxt på Gotland och bidra med en positiv samhällsutveckling.

Rådet bildas imorgon

I Försvarsmaktsrådet kommer representanter från Länsstyrelsen Gotland, Region Gotland samt Försvarsmakten att sitta. Rådet kommer att bildas imorgon den 11 januari. De ska jobba med att se vilka möjligheter och utmaningar som kan uppstå när försvaret etablerar sig på Gotland och driva utveckling som ska gagna både försvaret och det gotländska samhället.

Försvaret på Gotland

LÄS MER: Möt Gotlands nya soldater

En militär och två gotlänningar möts. Foto: Försvarsmakten

Stridsgrupp Gotland

Gotland är en av flera strategiskt viktiga områden i den svenska säkerhetspolitiken. En stridsgrupp: Stridsgruppen Gotland byggs just nu upp på ön och ska vara helt uppbyggd till 2018. Stridsgruppen ska bestå av ett mekaniserat kompani med mestadels heltidssoldater och ett stridsvagnskompani med deltidssoldater.

HELA STORYN: Allt om försvaret på Gotland

Det tidigare försvaret på Gotland

För 18 år sedan hade Gotland fyra regementen med pansar, luftvärn och artilleri.

Men 1990, då Sovjetunionen upplöstes och det kalla kriget tog slut, gick startskottet för nedmonteringen av det svenska invasionsförsvaret. Förband efter förband lades ner.

År 2000 gick KA3 i Fårösund, LV2 och A7 i Visby i graven. P18 fick vara kvar i fem år till men lades som Gotlands sista regemente ned 2005.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvaret på Gotland

Mer i ämnet