Miljöministern på besök i Gryt

Uppdaterad
Publicerad

Orimliga krav menar kustbevakningen som idag fick besök av miljöministern

Som Östnytt berättat tidigare hotas kustbevakningens station i Gryts skärgård av nedläggning, som en av flera i landet.

Idag var miljöminister Lena Ek på besök på stationen och diskuterade myndighetens betydelse.

Havsmiljön är ett av kustbevakningens huvudområden. Man ska bland annat kunna hantera oljeutsläpp på upp till 10 000 ton.

Men myndigheten flaggar för att det kanske inte kommer att vara möjligt, om flera kuststationer läggs ner. Däribland stationen i Gryts skärgård.

– Det blir längre tid till insats och det kommer att innebära att det finns större risk för att oljan når land och sprider sig och blir svårare att fånga upp, säger Kenneth Neijnes regionchef NordOst Kustbevakningen.

Myndigheten måste spara in på 133 miljoner och om det blir mer pengar är oklart enligt miljöministern som menar att kustbevakningen misslyckats med budgeteringen.

– Nu har man ju beställt ny utrustning, nya båtar och med den beställningen, i underlaget inte tagit med ökade personalkostnader ökade bränslekostnader och andra kostnader som ökar i och med teknikutrustningen, säger Lena Ek (C) miljöminister.

Samtidigt får kustbevakningen fler miljöuppdrag i framtiden. Trots att man från myndighetens sida inte tror man kommer klara de nuvarande kraven.

– Det är helt oundvikligt då måste vi få ett nytt regleringsbrev där man begränsar våra arbetsuppgifter, säger Kenneth Neijnes.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.