Miljoner uteblir för LHC efter slutspelsmissen

Publicerad

Tidigare uppgifter till media sa att SHL-klubbarna skulle få mellan 42 och 48 miljoner årligen i så kallat ligabidrag. Men så kommer det inte bli enligt uppgifter till SVT.

Linköpings hockeyherrar har spelat färdigt för säsongen. Något som betyder att klubben tvingas förlita sig mer på bonuspengar från det nya tv-avtalet, för att klara kravet på fem miljoner i eget kapital.

– Vi hade räknat med att gå till kvartsfinal i vår budget, säger LHC:s ordförande Roger Ekström.

Istället nådde man inte ens slutspelet och efter gårdagens sista grundserieomgång är säsongen över för LHC. Exakt hur det påverkar ekonomin är inte klart, men enligt Ekström kan det handla om några miljoner kronor i uteblivna intäkter.

Olika uppgifter om tv-pengar

Det har tidigare pratats om att det skulle regna pengar över SHL-klubbarna i och med det nya tv-avtal som trätt i kraft inför årets säsong.

Uppgifter som figurerat i media tidigare är att klubbarnas ligabidrag, det vill säga det som innefattar tv-pengar och centrala sponsorer, skulle öka från 29 miljoner kronor ifjol, till mellan 42 och 48 miljoner kommande säsonger.

Men så ser inte verkligheten ut, enligt uppgifter till SVT – som dessutom bekräftas av SHL:s vd Michael Marchal.

Hör mer om de verkliga siffrorna i klippet här ovan.

För en klubb som LHC blir de tre ”extramiljoner” man nu räknar med att få utbetalade efter säsongen viktiga för att klara det nya SHL-kravet på ett eget kapital på fem miljoner kronor. LHC hade nämligen budgeterat för att gå till kvartsfinal, men har spelat färdigt redan efter grundserien.

– Men det finns viss beredskap så vi kommer reda ut det. Vi måste bara få slicka såren (efter herrarnas säsongsslut), fokusera på damerna och sen summerar vi säsongen om ytterligare någon vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet