Kommunalrådet i Valdemarsvik Ted Starkås (S) och kommunalrådet i Motala Kåre Friberg (M). Foto: SVT, Martina Holmberg / TT och Moderaterna.

Miljoner till östgötska kommuner i nya budgeten

Publicerad

I regeringens nya budget som presenterades under onsdagen fick flera kommuner i Östergötland bidrag för att minska segregationen och för att hjälpa med högt flyktingmottagande.

Det rör sig om fyra kommuner i länet som får bidrag utöver de välfärdsmiljoner som alla kommuner får. Linköping, Norrköping och Motala får alla pengar för att minska segregationen. Det rör sig om 13 800 000, 13 000 000 och 8 400 000 kronor respektive.

Motala är den kommun i Östergötland som får överlägset mest i förhållande till hur stor kommunen är. Kommunen är också en av de mer segregerade i landet.

– Varenda krona är välkommen, men det kunde alltid vara mer. Jag tycker inte att staten har tagit ansvar i den här frågan. Man har lämnat över det till kommunerna, säger Kåre Friberg (M), kommunalråd i Motala.

Fått för flyktingmottagandet

Valdemarsviks kommun var den enda kommunen i Östergötland som fick pengar för att ha haft ett extra stort flyktingmottagande. För det så får kommunen 900 000 kronor.

–  Det kommer kostnader med flyktingmottagandet som inte riktigt har täckts av pengarna vi har fått från staten tidigare. Det är jättebra att det uppmärksammas och det är välkomna pengar för Valdemarsvik, säger Ted Starkås (S) kommunalråd i Valdemarsvik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer