Foto: svt

Miljoner till projekt för skonsamt fiske

Publicerad

Sedan 2014 har 34 projekt genomförts, nu efterlysts fler projektförslag från yrkesfisket, skriver Sveriges lantbruksuniversitet, SLU i ett pressmeddelande.

Hans C Nilsson som är projektledare för sekretariatet för selektivt fiske och forskare vid institutionen för akvatiska resurser (SLU Aqua) menar att utmaningarna är stora med tanke på den landningsskyldighet som nu införs i allt EU-fiske.

Det innebär att alla fångster ska registreras samt i de flesta fall tas i land och räknas av från kvoterna. Fiskar som är för små får inte säljas som människoföda.

Ytterligare miljoner

Under åren 2014-2017 har HaV delat ut 38 miljoner kronor till 34 projekt, 2018 satsas ytterligare åtta miljoner.

– Landningsskyldigheten ska vara fullt införd 2019. I Skagerrak och Kattegatt har den införts stegvis, medan den är fullt införd i Östersjön från och med 2017, säger Karin Linderholm på HaV i pressmeddelandet.

Bland dem projekt som hittills genomförts hör tillexempel en selektivt torsktrål som sedan den förste februari i år är godkänt för fiske i Östersjön.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer