Forskare ifrågasätter om myndigheternas kontrollsystem fungerar. Foto: SVT

Forskare ifrågasätter företagens egenkontroller

Uppdaterad
Publicerad

Efter att länsstyrelsen förvånats över resultaten ifrågasätter nu forskare om myndigheternas kontrollsystem fungerar.

Efter att dykare filmat botten och kartlagt ett område på 160 000 kvadratmeter vid Olshammar i norra Vättern så menar nu forskarna att viken utanför pappersbruket till stor del består av svavelväte och cyanobakterier.

– Man har fått ett område där vare sig kräftor, musslor eller fiskar kan leva överhuvudtaget, säger Helene Annadotter, limnolog.

Det här har fått forskare att tveka om myndigheternas egenkontroller.

– Kan det se ut som det gör fast att man gör det så kan man undra hur det fungerar, säger Andreas Vos, marinarkeolog.

Myndigheterna utför inga egna kontroller på utsläpp och föroreningar utan det är upp till företagen själva att redovisa sina så kallade egenkontroller.

– Den här typen av mätningar ska företaget stå för, sen ska tillståndsmyndigheten säkerställa att egenkontrollen sköts på ett bra sätt och att företaget följer lagstiftningen, förklarar Peder Eriksson, enhetschef länstyrelsen Örebro.

Aspa bruk menar att de jobbar aktivt med sin miljöpåverkan och att de hela tiden jobbar efter de lagar, förordningar och miljötillstånd som gäller. 

– Vi har en aktiv dialog med både myndigheter och länsstyrelsen numera, kommenterar Ulrika Kraft Stenlund, vd Aspa Bruk.  

Hur ser du på företagets ansvar?

– För oss är det viktigt att vi tar ansvar och vi vill ta ansvar. Vi följer de tillstånd som vi har och jobbar aktivt med att hela tiden jobba med den miljöpåverkan som vi har, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.