I Östergötland har man arbetat med att få ner antalet kejsarsnitt. Foto: TT

Få barn föds med kejsarsnitt i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

I Östergötland föds lägst andel barn genom kejsarsnitt i hela landet. Det visar en rapport från Socialstyrelsen.

Rapporten visar också att det finns stora skillnader på antalet kejsarsnitt per landsting eller region i Sverige.

Socialstyrelsen har kartlagt förlossningsvården 2016, och flest kejsarsnitt, både akuta och planerade, skedde i Stockholm läns landsting. Där var andelen 21,5 procent, jämfört med Östergötland som är lägst i landet med 12,3 procent.

– Andelen kejsarsnitt kan bero på flera faktorer som att kvinnor som föder barn är äldre och har högre BMI men också på sjukhusens rutiner och upptagningsområden. Vissa landsting, däribland Östergötland, har arbetat med att minska de kejsarsnitt som går att undvika, säger Olof Stephansson, i ett pressmeddelande.

För riket har andelen förlossningar som genomförts med kejsarsnitt pendlat mellan 16 och drygt 17 procent sedan 2001. För 2016 var andelen 17,6 procent.

Totala antalet födda barn som rapporterades till medicinska födelseregistret (MFR) 2016 var 121 511 stycken. Foto: SVT / Arkivbild

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.