Mindre pengar till kyrkorenoveringar påverkar byggföretag

Publicerad

När Visby stift får mindre pengar till kyrkorenoveringar så påverkas också de företag som utför arbetena. Nu oroas man för att kompetensen blir sämre i takt med färre renoveringar och längre intervall.

I Akebäck så renoverar företaget Byggnadshyttan Kalk & Bygg den medeltida kyrkan utvändigt och invändigt. Det är en av många sådana här renoveringar som man genomfört genom åren.

Men när Visby och en del andra stift nu får mindre pengar så kommer det här och andra företag att påverkas.

– Som utförare och entreprenör så kommer det här att innebär mindre med jobb. Det här är ju en av våra specialiteter som vi har hållit på med i många år med stor kompetens som med tiden kanske klingar av, säger Kaj Boström, företagets vd och fortsätter:

– De kräver sin kunskap för att kunna hantera dem (kyrkorna. red.anm) på rätt sätt. Det är ingen kompetens som man bara bygger upp i en handvändning, säger han.

”Hårdare och hårdare prioriteringar”

460 miljoner kronor kommer från staten varje år till landets kyrkor. Hur de fördelas är en sak som nu väcker diskussion.

Men det som det i grunden också handlar om är att det är för lite pengar att dela på.

– Alla stift pratar om att det blir hårdare och hårdare prioriteringar. Pengarna har inte räknats upp sedan 1996 då man räknade ut de här 460 miljonerna. Som det är nu så täcker dessa pengar en fjärdedel av den totala kostnaden som ligger på kapell och kyrkor inom Svenska kyrkan. Så det är mycket medlemmarnas pengar som går till det här, säger Rebecka Svensson, stiftsantikvarie i Visby stift.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet