Foto: Mikael Wadström/SVT

Ministern: Inget tiggeriförbud i Sverige

Publicerad

Tiggeri kommer inte att kriminaliseras i Sverige, det sade barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) idag.

Ministerns uttalande ska ses mot bakgrund av att den norska regeringen nyligen kom med ett förslag om att göra det straffbart att hjälpa tiggare. Den som hjälper tiggare med respengar, husrum eller mat kan i Norge komma att straffas med upp till ett års fängelse, om förslaget går igenom.

Åsa Regnérs kommentar kom i samband med en konferens om utsatta EU-medborgare, som pågår i Linköping idag. Arrangörer är Linköpings kommun, Stadsmissionen, organisationen Hjärta till hjärta och Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Att konferens hålls i Linköping beror på att det finns ett väl etablerat samarbete när det gäller tiggare. Senhösten 2013 startade ett samarbete mellan Linköpings kommun och Stadsmissionen. Samverkansmodellen har väckt intresse på andra håll i landet och därför blev det intressant med en konferens.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tiggarnas situation

Mer i ämnet