”För ett par år sedan var det en mardröm att bo här”, säger Amanda Långbacka (vänster) som bor i området. Foto: SVT

Brotten minskade markant i Klockaretorpet – efter Brå:s pilotprojekt

Uppdaterad
Publicerad

Under tre år har polis, kommuner och fastighetsägare samarbetat för att minska kriminaliteten i utsatta områden. Klockaretorpet i Norrköping är ett område där man sett en positiv utveckling.

– För några år sedan var det en mardröm att bo här. Nu är det mycket trevligare, säger Amanda Långbacka som bor i området.

Det är Brottsförebyggande rådet, Brå, som ligger bakom pilotprojektet som går ut på att olika samhällsaktörer ska samverka för att minska kriminaliteten.

Sju kommuner på polisens lista över utsatta områden har deltagit i projektet; Borlänge, Borås, Botkyrka, Malmö, Norrköping, Sollentuna och Växjö.

Norrköping

Under tre år har kommunerna, tillsammans med polis och fastighetsägare kartlagt vilka problem som finns i områdena. Utifrån klartläggningen har flera av aktörerna bestämt sig för att bygga om eller på annat sätt förändra ett otryggt område. Det kan exempelvis handla om att riva lokaler, bygga lekplatser eller styra om kollektivtrafiken.

Hör Botkyrkas lokalpolis Andres Munoz i SVT:s Morgonstudion:

I Klockaretorpet i Norrköping har det gjorts många förändringar i centrum.

– På den här ytan inne i centrum hade vi för några år sedan väldigt mycket problem med öppen droghandel. Vanliga människor vågade inte röra sig här, framförallt inte kvällstid. Vi har plockat bort två garage som väldigt mycket ramade in centrumbildningen. Sedan har vi också stängt möjligheten att springa härfrån vid polisrazzior, säger Tomas Lindqusit, stadsdelsutvecklare vid Hyresbostäder i Norrköping.

Aktörerna har avstämningar varje vecka, träffas regelbundet för att diskutera problemen och kan på så sätt få en gemensam bild av vad som händer i området. Personer som rör sig i området – som väktare, hemtjänstpersonal och fastighetsskötare – har även fått i uppgift att fylla i en checklista på vad de ser.

Markant minskning av brott

Fler av kommunerna som deltagit i projektet tycker sig ha sett en god effekt av utvecklingsarbetet. I Klockaretorpet i Norrköping har brotten minskat markant sedan 2015.

Runt den tiden var området hårt drabbat av bilbränder, stenkastning mot polisen och öppen narkotika handel. Enligt siffror från polisen anmäldes 88 brott i Klockaretorpets centrum år 2016. År 2018 fick polisen in 22 anmälningar i samma område. 

– För några år sedan var det en mardröm att bo här. Det var mycket bränder, mycket bråk och ungdomar som attackerade polisen. Man kunde inte gå ut utan att känna sig otrygg. Nu är det mycket trevligare, säger Amanda Långbacka som bor i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet