Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Minskad smittspridning – hobbyhöns kan släppas ut

Publicerad

Smittspridningen av fågelinfluensa har minskat och nu har Jordbruksverket tagit beslutet att sänka skyddsnivån. Det innebär bland annat att hobbyhöns åter kan gå fritt ute igen.

Enligt Länsstyrelsen har sol och värme bidragit till minskad smittspridning av fågelinfluensa. Jordbruksverkets beslut att sänka skyddsnivån för fåglar som hålls för egen konsumtion, användning eller som sällskapsdjur innebär bland annat att hobbyhöns nu kan gå fritt ute igen.

– Ett glädjande besked som jag tror att många har väntat på. Samtidigt är risken för introduktion av fågelinfluensa fortfarande förhöjd och det är viktigt att upprätthålla smittskyddet och bland annat ge hobbyhönsen foder och vatten under tak, säger länsveterinär Agneta Karlsson Norström på Länsstyrelsen Gotlands sajt.

För kommersiella anläggningar gäller dock fortfarande skyddsnivå 2:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fågelinfluensa i Östergötland

Mer i ämnet