Foto: SVT

Minskad trafik i coronasmittans spår

Uppdaterad
Publicerad

Mätningar i Norrköping visar definitivt att biltrafiken har minskat som en effekt av att fler arbetar hemifrån.

Finspångsvägen i Norrköping är normalt en vältrafikerad gata. Många Finspångsbor tar den vägen till jobbet i Norrköping och många Norrköpingsbor pendlar samma väg men i andra riktningen.

– Vi har en trafikminskning på ungefär 30 procent, säger Andreas Lundqvist, som är trafikplanerare på Norrköpings kommun.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Normalt passerar 7500 fordon varje dygn, men nu är det istället 5200.

Ett annat tydligt tecken är att de pendlingsparkeringar som finns har minskat sin beläggning med nästan 50 procent.

Resultatet är inte speciellt överraskande tycker Andreas Lundqvist.

– Nej, man har ju fått rekommendation att jobba hemifrån om man känner minsta smitta. Om folk jobbar hemifrån så har de inte lika stort behov av att resa runtom i kommunen, säger han.

Minskade luftföroreningar

Luftföroreningarna har också minskat i Norrköping. Det är rimligt att anta att den minskade trafiken har påverkat, men där är Andreas Lundqvist inte lika säker på orsak och verkan. Väder och vind kan nämligen påverka mätningarna.

I Linköping har kommunen noterat en minskning av luftföroreningar med fem procent. Då ska man dock komma ihåg att mätstationen är placerad på Hamngatan och där har just ett körfält till öppnats för biltrafik. Tidigare var ett fält reserverat för kollektivtrafik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet