Christine Senter, vaccinationssamordnare, berättar om vaccinering på Gotland. Foto: SVT

Minskade leveranser påverkar vaccinationerna på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Vaccinationstakten påverkas drastiskt, när Pfizer minskar sina leveranser av vaccin under juli månad, uppger Region Gotland i ett pressmeddelande.

Gotland får nu sammanlagt 7020 doser under juli, vilket är hälften så mycket som den tidigare prognosen. Av dessa 7020 doser är drygt hälften reserverade till personer som redan är inbokade för dos 2.

Är bekymmersamt

Samtidigt ökar antalet besökare som vill boka en fristående dos på Gotland.

– Det är bekymmersamt eftersom de minskade leveranserna under juli innebär att vi behöver dra ner på vaccinationstakten. Ska vi dessutom vaccinera personer som har fått sin första dos i en annan region, kommer bokningstakten för nya åldersgrupper att går ner ytterligare, säger vaccinsamordnare Christine Senter, i ett uttalande.

Fördelas utifrån befolkningsmängd

Vaccinet fördelas till Sveriges regioner utifrån befolkningsmängd. Tidigare har Gotland fått större leveranser än vad befolkningsmängden motiverar. På så vis har Gotland kompenserats för den ökade tillströmning av besökare.

Men ökningen av besökare under sommaren är större än tillgången, menar regionen, som nu förtsätter att ha dialog med Folkhälsomyndigheten för att öka vaccintilldelningen till ön.

Även under vecka 23 och 24 har Gotland fått en minskad tilldelning. Hör Christine Senter kommentera det i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Christine Senter, vaccinationssamordnare, berättar om vaccinering på Gotland. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet