Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX

Beräkning: 160 miljoner minus för Region Östergötland i år

Publicerad

Främsta orsaken till det förväntade underskottet är att själva sjukvården inom regionen går back. Varken åtgärdsplaner eller införda restriktioner ser ut att ha brutit underskottstrenden.

– Vi har fått en viss effekt av åtgärderna, men samtidigt motverkas det av nya behov som uppstår. Vi ser också att det tar längre tid för vissa åtgärder att få effekt och att det krävs ytterligare insatser. Svårigheter att bemanna bland annat delar av dygnet-runt-verksamheten gör att vi tvingas till dyra bemanningslösningar och till att köpa mer vård, säger regionens ekonomidirektör Åsa Hedin Karlsson, i ett pressmeddelande.

Restriktioner

I början av året beslutade regionledningen om åtgärder i form av restriktioner för inköp och deltagande i konferenser och resor samt anställningsstopp för administrativ personal. Dessutom arbetar alla så kallade centrum med åtgärdsplaner för att minska kostnaderna.

– Det är oerhört viktigt att hålla i den långsiktiga strategin och de åtgärdsplaner som är lagda. Det finns inga enkla lösningar utan krävs ett långsiktigt och uthålligt arbete på flera fronter för att skapa en ekonomi i balans, säger regionstyrelsens ordförande Mats Johansson (S).

Oppositionen oroad

– Vi anser att den situation som Region Östergötland befinner sig i är mycket allvarlig. Inte sedan 2003 har vi haft ett negativt resultat på ”sista raden”. Det krävs ett stort och omfattande arbete inom många områden för att vända den utveckling som vi befinner oss i just nu, säger Marie Morell (M), oppositionsråd, till SVT Nyheter Öst.

Ekonomidirektören menar också att även om regionens ekonomi är i grunden välskött och kan klara enskilda år med underskott, så kan den här utvecklingen inte fortsätta på sikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.